PERSBERICHT: Scolisquad 2022 – Gratis evenement voor jongeren met scoliose


Op ‘International Scoliosis Awareness Day’ op 25 juni kunnen jongeren en jongvolwassenen (13 tot 30 jaar) met scoliose samenkomen op het Scolisquad 2022 evenement te Utrecht, georganiseerd door Stichting I Love My Back. Tijdens dit gratis evenement zijn er verschillende workshops. Waaronder de mogelijkheid om het onder begeleiding over je scoliose te hebben.   

Scoliose is een Griekse term voor ‘verkromming’. In Nederland heeft 2 tot 4 procent van de mensen een verkromming en verdraaiing aan de wervelkolom. Het gaat in totaal om ongeveer 400.000 mensen. Jaarlijks komen daar nog eens 4.000 jongeren met scoliose bij. Een arts stelt de diagnose vaak in de tienerjaren. De meest ‘progressieve’ vormen van scoliose, waarbij de kromming van de rug het grootst is, komen vaker voor bij vrouwen. De verdeling is 80 procent vrouw in vergelijking met 20 procent progressieve scoliose bij mannen.

Behandeling

De medische wereld ziet scoliose als een vervorming van de ruggengraat. De behandeling vindt vooral plaats omdat men de kromming niet mooi vindt en weer recht wil zetten. De hoek van de bocht (hoeveel graden de ruggengraat afwijkt), is daarbij bepalend of er een operatie nodig is. Tijdens Scoliosis Awareness Month is er in de maand juni meer aandacht voor scoliose. Een scoliose betekent voor jongvolwassenen meer dan het hebben van een kromme rug. Er is echter nog te weinig onderzoek gedaan naar de rest van de mens om de ruggengraat heen. De behandeling van scoliose gaat verder dan een operatie. Er zijn andere behandelmogelijkheden waarmee de kwaliteit van leven met scoliose kan verbeteren.   

I Love My Back

Stichting I love My Back is de organisator van het Scolisquad 2022 evenement. De oprichters (Jana en Charlotte, toen in de twintig) van de stichting vonden elkaar door hun interesse in het verder willen kijken naar hun scoliose, dan alleen een kromme wervelkolom. Ze wilden leren liever te zijn voor hun rug. Hierin hebben ze beide hun eigen weg afgelegd en kwamen overeen dat er meer laagdrempelige informatie beschikbaar zou moeten zijn. Daarnaast kunnen jongvolwassenen veel van elkaar leren op verbindingsmomenten. Opgroeien met scoliose kan voor sommige jongeren eenzaam voelen. Doordat er nog zo weinig bekend is over het effect van scoliose op het dagelijks leven, nemen dokters en de omgeving scoliose nog niet altijd even serieus. I Love My Back breidde uit tot een platform waar jongeren en jongvolwassenen met scoliose informatie kunnen vinden over hun scoliose en alles daaromheen. Een zo’n verbindingsmoment is Scolisquad 2022.

Scolisquad 2022

Kom ook naar het Scolisquad 2022 evenement!
Zaterdag 25 juni 11:00-15:00
Space to Create, Stationsplein 90 te Utrecht
Scoliose workshops & een creatieve workshop
Meer info

Meer informatie over scoliose, het evenement en Stichting I Love My Back vind je via:

www.ilovemyback.nl
evenement at ilovemyback.nlSocial Media


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.