20 januari 2021

Wat is scoliose?

Scoliose, wat is dat eigenlijk?

Scoliose is een zijwaartse verdraaiing van de wervelkolom. Meestal ontstaan er twee bochten en vormt je wervelkolom dus een S-vorm. Het komt soms ook voor dat er maar één bocht is. Dat wordt een C-bocht genoemd. Je rug is dus niet recht, maar je schouders en ribbenkast kunnen ook scheef staan.

 

 

Heb ik scoliose?

Er zijn verschillende manieren om te zien of je misschien scoliose hebt. Doordat de wervelkolom gedraaid is bij scoliose, is de ribbenkast dat ook. Dat kun je zien aan de hand van de buktest. Deze gaat als volgt:

  • Je gaat staan en zet je voeten en knieën tegen elkaar. Doe je handpalmen tegen elkaar aan alsof je gaat duiken
  • Dan buig je voorover
  • Laat iemand je rug bekijken van de voorkant, de zijkant en de achterkant. Vraag deze persoon om foto’s te maken, zodat je het zelf ook kunt zien.
  • Als je een bolling ziet op je rug ter hoogte van de ribben, is er een kans dat je scoliose hebt. 

Natuurlijk is het slim om bij vermoeden naar de dokter te gaan. Als hij ook vermoed dat je scoliose hebt, stuurt hij je door naar de orthopeed om een röntgenfoto te laten maken. 

Door een röntgenfoto te maken, kan de orthopeed zien hoe ernstig je scoliose is. De kromming van de wervels wordt uitgedrukt in graden. Hoe hoger het aantal graden, hoe ernstiger je scoliose is.

Als je scoliose hebt, zal de orthopeed met jou overleggen of er behandeling nodig is en welke dit gaat zijn.

Oorzaken van scoliose

Er zijn vier soorten scoliose. 

1.Idiopatische scoliose

Als je een idiopathische scoliose hebt betekent dat eigenlijk dat de oorzaak van je scoliose onbekend is. Dit is in ongeveer 80% van de scolioses het geval. 

2. Congenitale scoliose

Dit houdt in dat er sprake is van een aangeboren afwijking aan de wervels. Deze variant wordt vaak vroeg ontdekt voor de puberteit.

3. Neuromusculaire scoliose

Er zijn veel andere soorten aandoeningen en syndromen die ervoor kunnen zorgen dat de werking van het zenuwstelsel en de spieren verstoord wordt. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Spina Bifida. De scoliose ontstaat dan dus door een andere ziekte.

4. Functionele scoliose

Dit is eigenlijk geen ‘echte scoliose’. Er is bij deze vorm wel een zijwaartse kromming in de rug zichtbaar, maar er zijn geen afwijkingen aan de wervelkolom en de ribbenkast. Een beenlengte-verschil kan van deze ‘scoliose’ de oorzaak zijn.

Behandeling

Goed nieuws: scoliose is te behandelen! Welke behandeling voor jouw scoliose het beste is, kan de orthopeed (samen met jou) bepalen. De behandeling is afhankelijk van je leeftijd en de ernst van de scoliose.

De meestvoorkomende behandeling is oefentherapie. Schroth therapie is gespecialiseerd in scoliose. Hiermee zorg je ervoor dat de spieren sterk en soepel blijven en dat de kromming niet verergerd. Je leert een goede houding aan om je rug te verbeteren.

In sommige gevallen wordt er een brace aangemeten. Een brace is een kunststof korset die je houding corrigeert. Er wordt gekozen voor deze behandeling als de bocht groter is dan 25 graden.

In enkele gevallen, als de kromming hoger dan 45 graden is, is het mogelijk om een operatie te ondergaan waarbij de rug rechtgezet wordt. Hierbij worden een aantal wervels vastgezet.

Vragen?

Twijfel je of je scoliose hebt? Raadpleeg je huisarts!

Heb je andere vragen over scoliose of over de behandeling hiervan? Dan kun je contact met ons opnemen.

Disclaimer