20 januari 2021

Scoliosis Awareness Month

Elk jaar staat de maand juni voor Scoliosis Awareness Month. In deze maand wordt er aandacht gevraagd voor scoliose en dat is natuurlijk precies wat wij als Stichting I love my back ook willen!

Waarom aandacht voor scoliose?

Eigenlijk weten we nog helemaal niet waarom Idiopatische Scoliose ontstaat. Daarom is er nog veel onderzoek nodig, zodat het wellicht ooit voorkomen kan worden.

Daarnaast is er vooral een focus op het fysieke aspect van scoliose, maar nog weinig voor mentaal. Dus hoe je je voelt als je scoliose heeft. En of het misschien zelfs effect heeft op de beslissingen die je maakt in je leven. 

Zo merken wij dat velen zich alleen voelen. En dit is zeker niet nodig! Daarom zoeken wij als Stichting de verbinding met elkaar door elke laatste zaterdag van de maand juni een evenement te organiseren.

Wat wij verder belangrijk vinden, kan je beluisteren in de podcast aflevering hieronder. Hierin komt het bestuur van Stichting I love my back en drie vrijwilligers aan het woord. Zeker om dat het zo belangrijk is, dat meer mensen hun stem laat horen over hun ervaring met scoliose.

Juni 2022

Juni 2021

Ons bestuur over aandacht voor scoliose

Charlotte – 33
Secretaris

Charlotte Bovee

Dat we jaarlijks in de maand juni op internationaal niveau scoliose in de schijnwerpers zetten vind ik ontzettend belangrijk. 

Samen met Stichting I love my back wil ik laten zien dat ook in Nederland je er niet alleen voor staat. Vooral als je jong bent en je te ‘dealen’ hebt met deze aandoening kan het soms eenzaam voelen of machteloos. Buiten dat artsen, specialisten, vrienden, of familie er voor je zijn om je te steunen, kunnen we met onze landelijke ‘Scolisquad’ community laten zien dat er ook andere leeftijdsgenoten zijn die hetzelfde meemaken als jij!

We kijken met een positieve blik op het leven met scoliose. Er is ruimte om je eigen verhaal te vertellen en te luisteren naar een ander. Vragen te stellen maar ook gewoon gezellig te lachen en zelfs vriendschappen te sluiten die je anders zonder scoliose nooit had gehad.

Voor mij is dit ook een moment om mijn omgeving te laten zien wat mijn scoliose voor mij betekent, op dit moment van mijn leven. Van daar uit kunnen ze mij vragen stellen of rekening met mij houden als we een lange dag op pad gaan om leuke dingen te doen.

Hierbij helpen we elkaar om de kwaliteit van je leven te verbeteren en ouder worden met deze aandoening zo mooi mogelijk te maken.

Een steuntje in de rug zou je wel kunnen zeggen!

Onze vrijwilligers over aandacht voor scoliose

Julia – 19

Scoliose is niet bij iedereen bekend. Ik had er vroeger nog nooit van gehoord. Toch blijken heel veel mensen in zekere mate scoliose te hebben.  

Bekendheid is belangrijk zodat scoliose op tijd gesignaleerd en gediagnosticeerd kan worden. Hierna kan gekeken worden naar een optimale therapiekeuze. Mijn keuze viel op Schroth-therapie. Hier heb ik technieken geleerd hoe ik het beste kan zitten, lopen en zelfs ademen. Hoe vroeger je dit leert, hoe makkelijker dit in je systeem komt. Verdere progressie van de bocht kan ermee voorkomen worden, al helemaal als je op tijd begint. Mijn bocht is, ondanks dat ik er op 14-jarige leeftijd achterkwam (wat best laat is), toch gestabiliseerd en zelfs licht verbeterd. Daarom vind ik het belangrijk dat er meer bekendheid komt, zodat mensen er beter op letten. Wanneer kinderen in de groei zijn zou een rugcontrole net zo vanzelfsprekend moeten zijn als een gebitscontrole. 

Bekendheid is belangrijk, niet alleen voor mensen met scoliose maar ook voor mensen die geen scoliose hebben, zoals mensen voor de klas of sporttrainers. Hoe meer mensen er bedacht op zijn, hoe meer mensen het kan helpen. Bovendien is het ook prettig dat je niet steeds hoeft uit te leggen wat scoliose inhoudt en wat voor gevolgen het heeft. Dat er begrip is voor het feit dat sommige activiteiten moeilijk uit te voeren zijn. 

Nu een positieve ‘draai’ aan dit verhaal. Mijn scoliose heeft mij niet in de weg gezeten de dingen te doen die ik wil doen. Er is altijd een weg, misschien met wat aanpassingen, maar uiteindelijk kom je er wel. Bekendheid is positief, het maakt je geen uitzondering. Het is een steuntje in de rug voor mensen die een verdraaid lastige rug hebben.