Ga naar de inhoud

Kunstproject – 3 meter hoge brace

Geschreven door:

Julia Holleman – 2001

2015 Scoliose diagnose

Brace gedragen

Student geneeskunde en filosofie

Voorzitter Stichting I love my back

Voorzitter Julia

Afgelopen zomer heb ik mijn tijd gespendeerd in de Kunsthal in Rotterdam bij de All You Can Art summerschool. Ik ben 4 dagen per week 6 weken lang intensief aan de slag gegaan in een open atelier met kunstenaars en medestudenten. Creatieve talenten – van alle leeftijden, achtergronden en opleidingsniveaus – doen mee en krijgen de kans zich vijf weken lang op artistiek gebied te ontwikkelen. Door direct samen te werken met kunstenaars die ervaren zijn, heb ik heel veel geleerd.  We kregen de mogelijkheid om eigen werk te maken waar je feedback op kreeg. Het werk is uiteindelijk tentoongesteld in de Kunsthal.

Een van de opdrachten ging over protest. Ik maakte een brace van meer dan 3 meter hoog en 3 meter breed. Als zowel een student geneeskunde als een ‘patiënt’ maakte ik het werk niet als kritiek, maar eerder een uitnodiging om te denken.

Dit is de tekst die bij mijn werk stond in, vertaald in het Nederlands;

De sterke focus van medische wetenschap op meetbaarheid en manipuleerbaarheid heeft geleid tot een over het hoofd geziene reductionistische benadering in de geneeskunde, waarbij de complexiteit van individueel bestaan in een bepaalde situatie en emotioneel aspect wordt verwaarloosd. Medische wetenschap schiet tekort in het aanpakken van de ervaring van ziekte en de manieren waarop dit ons begrip van onszelf verstoort en verandert.

Wetenschap streeft ernaar om compleet en afgebakend te zijn. Alleen datgene wat meetbaar is, wordt als echt beschouwd. We denken misschien dat we alles kunnen begrijpen en doorgronden met orde. Toch blijft het bestaan, eindeloos verward, soms buiten ons begrip en controle. Het best bewaarde geheim van wetenschap, en het probleemoplossende denken, is dat het leven en de wereld fundamenteel onmeetbaar zijn.

De brace die ik heb gemaakt, werkt niet tegen mijn scoliose in, maar omarmt juist de natuurlijke bochten van mijn rug. Dit symboliseert het besef dat het leven soms onmeetbaar is – een kruispunt van talloze perspectieven, eindeloos verstrengeld en ingewikkeld.

2 reacties op “Kunstproject – 3 meter hoge brace”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.