Ga naar de inhoud

Scoliose toegevoegd aan lijst Hidden Disabilities Sunflower Nederland

Per april wordt de niet-zichtbare aandoening aan de rug Scoliose toegevoegd aan de lijst Hidden Disabilities Sunflower. Dit betekent dat bij het keycord een specifiek kaartje voor Scoliose besteld kan worden. Dit kaartje geeft op openbare plekken aan dat iemand een niet-zichtbare aandoening heeft en begrip of hulp nodig kan hebben.

Hidden Disabilities Sunflower is een internationale organisatie die bezoek naar openbare plekken toegankelijker maakt voor iedereen met een niet-zichtbare aandoening. Dit wordt gedaan door het verstrekken van een keycord dat op deze plekken gedragen kan worden. De medewerkers van de deelnemende organisaties zijn getraind in het omgaan met de keycord-dragers. Deelnemende partijen in Nederland zijn onder andere KLM, de Efteling en verschillende musea, theaters, bioscopen en pretparken.

Scoliose is een aandoening aan de ruggengraat waarbij er bochten en een verdraaiing zijn ontstaan. Dit kan voor vermoeidheidsklachten tot pijnklachten zorgen. 2-4% van de bevolking heeft een scoliose diagnose. Hierbij moet de zijwaartse bocht minimaal 10 graden gemeten worden op een röntgenfoto door een orthopedisch chirurg. Bij 80% van de gevallen is niet bekend waardoor de scoliose is ontstaan.

Stichting I love my back publiceert op 1 april een podcast aflevering met de Regional Director The Netherlands and Belgium, Kees Hoekstra, waarin besproken wordt wat dit betekent voor mensen met scoliose en eigenlijk voor iedereen met een niet-zichtbare aandoening. Deze podcast aflevering is te beluisteren op Spotify met als titel Hidden Disabilities Sunflower en Scoliose van I love my back de podcast.

Stichting I love my back zet zich in voor jongeren met scoliose tussen de leeftijd 14-30 jaar. Scoliose wordt vaak in de tienerjaren ontdekt en het behandeltraject stopt vaak na de pubertijd. Maar scoliose is een chronische aandoening en wordt de rest van het leven met zich meegedragen. Er is nog weinig bekend over de impact van scoliose op de levenskwaliteit. Hiervoor zet Stichting I love my back zich in door ervaringsverhalen naar boven te brengen. Dit wordt gedaan met een actieve Instagram, podcast en een Scolisquad evenement.

Deel via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.